Bardzo proste i jednocześnie efektowne danie. Udaje się zawsze.
Moim sposobem na to jest kupienie długich, średniej grubości szparagów, tak by można było odciąć ok 1/3 od końca. Pozbywamy się wtedy twardego łyka, zostać nam powinna łodyga długości ok. 10-12 cm.
Sakiewki ze szparagami
Skałdniki:
• opakowanie gotowego schłodzonego ciasta francuskiego
• pęczek zielonych szparagów - najlepiej ok 16 sztuk
• 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej, ważne by była wyrazista w smaku i słona)
• 8 plasterków żółtego sera
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub roztrzepane jajko
Sałatka:
• kilka dorodnych liści sałaty lodowej
• pomidor
• nieduży zielony ogórek
• szczypiorek lub czerwona cebulka
• domowy "winegret" - oliwa, musztarda, sok z cytryny, miód, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sakiewki:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Ciasto francuskie należy pokroić na 8 w miarę kwadratowych części.
- Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pozostawiając ok 2/3 długości szparaga. Końce zachować na zupę szparagową z kaszą jaglaną i grzankami :) (przepis wkrótce).
- Bierzemy po dwa szparagi, owijamy je plasterkiem szynki i sera, kładziemy na ciasto francuskie i składamy.
- Ciasto smarujemy oliwą lub roztrzepanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok 14 minut (zdecydowanie grubsze szparagi radzę potrzymać ok 15-16 minut)
- Podawać najlepiej na sałacie.
- Świetne danie na spotkanie z przyjaciółmi :)
może "śpiworki" ze szparagami?? :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
Usuń