piątek, 23 maja 2014

Makaraon ze szparagami i cukinią

Duża metamorfoza dania z kwestii smaku.
Chyba można powiedzieć, że to zupełnie inne danie.

Szparagi i cukinia w roli głównej. Szybkie, proste i smaczne danie.



Makaraon ze szparagami  cukinią

Składniki (na 3-4 porcje): • połowa pęczka szparagów (odłamany twardy koniec, obrane do 2/4 wysokości)

1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula (młoda)

• połowa średniej cukinii lub mniejsza cukinia w całości cukinii
• 250 g makaronu (dowolnego)
 

Sos:
• 150 ml mleka
• połowa serka typu philadelphia
• szczypta soli

dorodny ząbek czosnku
• 1/4 szklanki wody z makaronu
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta tymianku

Przygotowanie:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w mała kostkę. Obrane szparagi kroimy na drobne plasterki (ok 0.5 cm)
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu.
  • W międzyczasie na łyżce masła szklimy cebulę na małym ogniu, uważający aby jej nie przyrumienić. Po chwili dodać startą cukinię i dolać oliwę, dusić ok 5 minut, następnie dodać pokrojone szparagi, posolić. Dusić kolejne 3-4 minuty. Doprawić sola i pieprzem.
  • Sos serowy: Do garnka wlewamy mleko, wkładamy serek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszając roztapiamy na małym ogniu, aby powstał gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy z ognia.
  • Na patelnię z cukinią i szparagami wylać sos i dołożyć makaron, wlać wodę z gotowanego makaronu i wszystko dokładnie wymieszać. Przesamżyć przez minutę, żeby składniki były ciepłe. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. 

1 komentarz:

  1. no dobra, mi szparagi na ogół nie wychodzą, ale robiłam ostatnio makaron właśnie ze szparagami i cukinią i był pyszny.

    OdpowiedzUsuń