Przyszła kolej na trzecie danie. No, danie to zbyt szumnie powiedziane.
To naprawdę pyszny twarożek dla miłośników niebanalnych smaków.
Gratka dla wielbicieli czosnku. Arcyprosty w przygotowaniu, a jaki smaczny!
Dobry na śniadanie - jako alternatywa zwyczajnego twarożku, idealny na imprezę - jako dip do pumpernikla, czy świeżych warzyw.
U mnie wersja z połowy ilości składników.
Twarożek sycylijski
Składniki:
250 g sera białego
10 sztuk
zielonych oliwek
6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
1-2 ząbki czosnku (wedle uznania)
3-4
łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Serek z jogurtem i przyprawami ugniatamy widelcem. Czosnek
przeciskamy przez praskę i mieszamy z serem. Oliwki kroimy na większe kawałki,
pomidory kroimy naprawdę drobno – dodajemy do sera i doprawiamy solą i pieprzem
do smaku. Odstawiamy do lodówki na półgodziny, żeby składniki mogły się przegryźć.
Smacznego!
Fajna alternatywa na urozmaicenie śniadania, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam suszone pomidory, ale szkoda, ze w Niemczech ciezko o ser bialy ;)))
OdpowiedzUsuńjuz lubie:)))
OdpowiedzUsuń