piątek, 14 marca 2014

Solanka Krzysztofa


Pyszna i rozgrzewająca.  Solanka we własnej osobie, na bogato, przyrządzona przez Krzysia.
Dla wielbicieli kuchni rosyjskiej, mięsnej, sycącej... 
Warto spróbować :)






Składniki:

2 litry wody
pół kg karkówki
10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy
2 duże cebule
2-3 ziemniaki
3–4 duże kiszone ogórki
kilka ząbków czosnku
2 marchewki
2 pomidory lub mały przecier pomidorowy
sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie
2 łyżki masła
śmietana 18% i  świeży koperek - do podania

Przygotowanie: 

Do garnka wrzucamy karkówkę, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ważny jest dobry wybór mięsa. Można łączyć wieprzowinę z wołowiną. Im lepszy bulion, tym lepsza będzie solanka. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso kroimy w paseczki. Na maśle podsmażamy cebulę. Wrzucamy do bulionu. Oddzielnie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek. Wrzucamy do bulionu. Potem dodajemy podsmażone na maśle ogórki kiszone zmieszane z przecierem pomidorowym. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i paseczki karkówki. Zupa gotuje się jeszcze około pół godziny - uważamy, żeby ziemniaki się nie rozgotowały. Sprawdzamy smak, doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec wlewamy szklankę kwasu od ogórków. Podajemy z koperkiem i z łyżką tłustej śmietany.

1 komentarz:

  1. Przyznaje, że nigdy nie jadłam, ale takie połączenie składników całkiem mi odpowida, może kiedyś spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń