poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z porami w garniturku



Danie weekendowe numer 1 

Roboczo nazwane: Łosoś z porami w garniturku

 Składniki:


300 g fileta z łososia
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
2 pory
pęczek koperku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka ostrej musztardy
1 cytryna
pieprz cytrynowy
sól
1 jajko

Przygotowanie: 

Fileta z łososia płuczemy, osuszamy w ręczniku papierowym i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. 
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Skórkę ścieramy na tarce, sok i startą skórkę dodajemy do łososia, solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Białe części pora kroimy w cienkie talarki. Na patelni umieszczamy masło klarowane, chwile rozgrzewamy i podduszamy na nim pora aż do zeszklenia doprawiając delikatnie solą. Koperek siekamy. Gdy por przestygnie, łososia, koperek i pora umieszczamy na sicie i odstawiamy na 10 min, żeby sok wyciekł (można delikatnie przemieszać). 
Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Każda część smarujemy musztardą i wykładamy na nią porcję farszu. Krawędzie smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepiamy boki. Wierzch ciasta delikatnie nacinamy i smarujemy jajkiem. 
Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Można podać z dowolną sałatą. Wybornie smakuje także na zimno.






  


1 komentarz:

  1. Bardzo intrygujący przepis ! Na pewno całość smakuje obłędnie ;) Muszę spróbować ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń