Zestaw wiśnia + czekolada to połączenie absolutnie wyśmienite i ponadczasowe.
Można dowolnie redukować ilość cukru i kakao, zastępować czekoladę mleczną, gorzką, a może białą?
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, gdy czekolada delikatnie wypływa z wnętrza.
Mniam !
A tutaj cały proces powstawania tarty:
Kalina dzielnie asystowała :)
Tymczasem za oknem - dodam - świeżo umytym tego dnia ...
Tarta przed włożeniem do piekarnika:
A okna były takie czyste i lśniące ...
Co tam okna, jest tarta!
Tarta "Wiśnia w czekoladzie"
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
2 łyżki kakao
125 g margaryny
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
3-4 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
250 g sera białego (twarogu - jak kto woli)
1 jajko
2 łyżki kakao
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
szklanka mrożonych wiśni
pokruszona na mniejsze kawałki tabliczka czekolady (u mnie gorzka, może być też mleczna).
Wiśnie wykładamy na sito, aby się nieco rozmroziły, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto, formę wyklejamy ciastem. Można podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde. Wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Ser, śmietanę, jajko, proszek budyniowy, cukier i kakao umieszczamy w misce i miksujemy na gładka masę. Dodajemy do masy kawałki pokruszonej czekolady.
Gdy ciasto się podpiecze, wylewamy na nie masę serową i układamy wiśnie. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
zjadła bym ją w całości!:)
OdpowiedzUsuńTen przepis zapisuje natychmiast!!wszystko co lubiecw jednym, mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wiśnie z czekoladą. swój kawałek posypałabym jeszcze odrobiną chilli!
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie na: http://recyklinghandmade.blogspot.com/2013/05/sernikowa-zmyka-czyli-chilli-sernik.html :)
Usuń