sobota, 5 lipca 2014

Fasolka szparagowa z serem feta

Pierwsza, eksperymentalna fasolka szparagowa w tym roku. Miała być tradycyjna, z bułką tartą i masłem, ale przy wyjmowaniu z lodówki rzeczonego masła, ręka się zawahała i sięgnęła też po serek feta. Trafiony zatopiony! Od tej pory to dodatek obowiązkowy. 



Fasolka szparagowa z fetą

Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej - u mnie pomieszana zielona i żółta
2-3 łyżki masła klarowanego
4 łyżki bułki tartej (najlepsza domowa zrobiona ze suchych bułek lub chleba)
1/3 opakowania sera typu feta

Przygotowanie:
Fasolkę umyć, obrać i ugotować na parze lub w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić i przełożyć do większej misy. Na patelni delikatnie uprażyć tartą bułkę, na koniec dołożyć masło i poczekać aż się rozpuści i połączy z bułką. Polać fasolkę i pokruszyć na nią ser feta. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz