czwartek, 3 lipca 2014

Cukinia, kapary, oliwki, czyli biało - zielona pizza

Nie ma to jak domowa pizza. Cienkie, kruche ciasto, własny sos i cała masa dodatków.
Nie mam oporów, żeby dawać ją dziecku, bo wiem, jakich składników używam, że wszystko jest świeże i smaczne.
Sama uwielbiam pizzę i dlatego wypróbowuję różne kombinacje dodatków.
Klasyk to salami, zielone oliwki, kapary, czosnek i czerwona cebula. Do tego oczywiście mozzarella. Tak, wiem, pizza to nie jest danie dietetyczne, ale ... ja przecież nie jestem na diecie :)

Dzisiejsza pizza to wersja wegetariańska z całą masą cukinii, oliwek, kaparów
 i świeżych ziół. 
Miało być zielono!
Sos to kombinacja greckiego jogurtu i serka do smarowania chleba.
Słone kapary i feta doskonale łączą się z lekko słodkim i ostrym za sprawą czosnku sosem.
Polecam!






Biało - zielona pizza

Ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
1/2 szklanki letniej wody (temperatura ok 37-38 stopni)
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Dodatki:
niewielka cukinia
kilkanaście zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
świeże zioła - u mnie drobno pokrojony tymianek, bazylia i listek mięty
suszone oregano

Sos:
2 łyżki serka śmietankowego do kanapek (może być też inny ser np. ricotta)
2 łyżki jogurtu greckiego
dorodny ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól morska i pieprz ziołowy do smaku

1-2 kulki mozzarelli
ok 1/3 kostki sera typu feta

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Z drożdży, cukru, wody i 1łyżki mąki zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (bywa, że tylko mieszam te składniki i od razu robię ciasto, wychodzi :) ).
Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste.
To ciasto nie wymaga wyrastania, odstawiam je z reguły na chwilę i przygotowuję sos i dodatki. 
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, oliwki na pół, kapary odsączyć. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Składniki na sos wymieszać razem do uzyskania jednolitej masy.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować tworząc koło lub kwadrat.
Ciasto posmarować sosem, ułożyć dodatki  - bez serów.
Ciasto wstawiamy na 8-10 minut do piekarnika (u mnie tryb pizza, ale można też góra-doł)
Następnie otworzyć piekarnik, wysunąć pizzę, ułożyć mozzarellę i rozkruszyć fetę, zapiekać 1-2 minuty do momentu rozpuszczenia się mozzarelli.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz