poniedziałek, 17 lutego 2014
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 30 ciastek
2,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych albo błyskawicznych)
200 g margaryny
1 szklanka cukru
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru Muscovado
2 łyżki oleju roślinnego
po garści rodzynek, suszonej żurawiny, pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych śliwek, moreli, czy posiekanych orzechów - do wyboru, do koloru (dla mnie im więcej, tym lepiej)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy. Studzić na kratce.
Chrupać, chrupać, chrupać.
Uwaga: Przepis wypróbowałam będąc na diecie bezmlecznej, jeśli zwykłą margarynę zastąpicie bezmleczną, ciasteczka dobre będą także dla alergików.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz