piątek, 17 stycznia 2014

Racuchy z pieczonej dyni z jabłkiem


Składniki:
100 g dyni (wydrążonej i obranej ze skórki, a następnie pokrojonej w kostkę i upieczonej w 180 stopniach w piekarniku do miękkości i rozgniecionej widelcem)

kwaśne jabłko obrane ze skórki i pokrojone w plastry
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cytrynowego

5 - 6 łyżek mąki pszennej (więcej jeśli masa będzie zbyt wodnista)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
kilka łyżek oliwy

cukier puder do posypania lub kwaśne powidła, np. śliwkowe



Przygotowanie:
 

W głębszej misce wymieszaj rozgniecioną dynię z jogurtem naturalnym, jajkiem i aromatem. Następnie dodawaj po łyżce mąki i mieszaj, aby nie powstały grudki (można użyć miksera, mi jednak nigdy nie chce się go brudzić). Dodaj proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odstaw na 5 min. Dodaj jabłka i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy. Wylewaj małe porcje ciasta, staraj się, by w każdym był kawałek jabłka. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Po każdej porcji placków wycieraj patelnię ręcznikiem papierowym.

A oto co znalazłam doprawiając rosół :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz