sobota, 18 stycznia 2014

Lazurowa sałatka


Lazurowa sałatka - w sam raz na obiad, podwieczorek. Dobra na co dzień oraz na spotkanie z przyjaciółmi.


Składniki 
opakowanie mix sałat z roszponką
opakowanie rukoli
ser z niebieską pleśnią np. lazur lub camembert - 100 g
opakowanie szynki parmeńskiej
różowe winogrona - ok. 20 sztuk
pestki słonecznika - duża garść 
suszona żurawina - garść

Sos: 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:  
Składniki na sos wlać do niewielkiego słoiczka, zakręcić pokrywkę i energicznie wymieszać, odstawić do lodówki. Sałaty umyć, osuszyć w czystej ściereczce kuchennej i włożyć do dużego naczynia. 
Winogrona umyć i wypestkować, przekroić na połówki, wysypać na sałatę. Szynkę i ser pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sałaty i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę. Na wierzch wysypać żurawinę. Tuż przed podaniem polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz