czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa z pieczonej dyni z grzankami i fetą


Zupa z pieczonej dyni z grzankami i fetą







Składniki na 4 porcje:      

ok. 0,4 kg dyni obranej wydrążonej i obranej ze skórki (waga po obraniu)

marchewka
niewielka cebula
kostka rosołowa warzywna
1 litr wody, połowa sera feta
1 łyżeczka curry (lub wg uznania więcej)
sól i pieprz do smaku
3-4 kromki suchego chleba (najlepiej razowego)
oliwa z oliwek
  

Przygotowanie: 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (najlepiej funkcja grill lub termoobieg). Dynię należy pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę na połowę, umytą i obraną marchewkę w grubsze plastry. Warzywa rozłożyć równomiernie na blasze, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min (aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione). Wodę zagotować z kostką rosołową. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z oliwą. Gdy warzywa się upieką, dołożyć je do bulionu i zmiksować na gładką masę. Zupę doprawić solą, pieprzem i curry (dodać wg uznania). Podawać z grzankami i pokruszonym serem feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz