czwartek, 27 marca 2014

Twarożek sycylijski

Przyszła kolej na trzecie danie. No, danie to zbyt szumnie powiedziane.
To naprawdę pyszny twarożek dla miłośników niebanalnych smaków. 
Gratka dla wielbicieli czosnku. Arcyprosty w przygotowaniu, a jaki smaczny!
Dobry na śniadanie - jako alternatywa zwyczajnego twarożku, idealny na imprezę - jako dip do pumpernikla, czy świeżych warzyw.
U mnie wersja z połowy ilości składników.






Twarożek sycylijski

Składniki:
250 g sera białego
10 sztuk zielonych oliwek
6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
1-2 ząbki czosnku (wedle uznania)
3-4 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:
Serek z jogurtem i przyprawami ugniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z serem. Oliwki kroimy na większe kawałki, pomidory kroimy naprawdę drobno – dodajemy do sera i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na półgodziny, żeby składniki mogły się przegryźć. Smacznego!

4 komentarze: