Spód:
- Ciasteczka petite beurre kakaowe – 200 g, czyli 2 paczki
- Kakao - 3 łyżeczki
- Masło – 100 g
Masa serowa:
- Ser sernikowy w wiaderku – 80 dkg
- Śmietana 18% – 1/2 kubka (125 m )
- Czekolada gorzka – 100g
- Cukier brązowy – 4 łyżki
- Kakao - 5 łyżeczek
- Jajka – 3 sztuki, w temperaturze pokojowej
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- Chilli - 1 płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Ciastka i kakao mielimy blenderem na piasek. Masło roztapiamy. Zalewamy masłem zmielone ciasteczka, mieszamy. Wykładamy masę do tortownicy (małej, ok. 23 cm), rozkładamy ją równomiernie i wciskamy w dno np. przy pomocy szklanki. Ma być dobrze ubita. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni ( góra-dół). Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, jajka (po jednym i po każdym dodaniu miksujemy), ekstrakt, skrobię i chilli. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (nie powinna być zbyt zimna, bo ciężko ją wmieszać w masę serową) i dokładnie miksujemy. Przelewamy masę serową do tortownicy z masą ciasteczkową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, aż ser się dobrze zetnie. Studzimy w uchylonym piekarniku.
3. Wstawiamy sernik na noc do lodówki, ponieważ środek ciasta musi dobrze się ściąć.Można polać polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady połączonej z 4 łyżkami śmietany 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz