Sernik truflowo - migdałowy
Spód:
- Ciasteczka petite beurre zwykłe – 200 g, czyli 2 paczki
- Masło – 75 g
- Kilka kropli aromatu migdałowego
Masa serowa:
- Ser sernikowy w wiaderku – 800 g
- Cukier – 150 g
- Jajka – 2 sztuki, w temperaturze pokojowej
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
Polewa
- Masa truflowa z rumem z Bakalland - 1/3 puszki
- Garść płatków migdała - uprażonych na patelni
1. Ciastka i aromat mielimy blenderem na piasek. Masło roztapiamy. Zalewamy masłem zmielone ciasteczka, mieszamy. Wykładamy masę do tortownicy (małej, ok. 22 cm), rozkładamy ją równomiernie i wciskamy w dno np. przy pomocy szklanki. Ma być dobrze ubita. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni ( góra-dół). Ser miksujemy z cukrem, dodajemy jajka (po jednym i po każdym dodaniu miksujemy), ekstrakt i skrobię. Mieszamy dokładnie. Przelewamy masę serową do tortownicy z masą ciasteczkową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, aż ser się dobrze zetnie. Studzimy w uchylonym piekarniku.
3. Masę kajmakową podgrzewamy delikatnie, ale lepiej się rozprowadziła Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz