poniedziałek, 6 maja 2013

Sernik truflowo - migdałowy


Sernik truflowo - migdałowy

 

 

Spód:


  • Ciasteczka petite beurre zwykłe – 200 g, czyli 2 paczki
  • Masło – 75 g
  • Kilka kropli aromatu migdałowego

Masa serowa:


  • Ser sernikowy w wiaderku – 800 g
  • Cukier – 150 g
  • Jajka – 2 sztuki, w temperaturze pokojowej
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
Polewa
  • Masa truflowa z rumem z Bakalland - 1/3 puszki
  • Garść płatków migdała - uprażonych na patelni
Sposób przygotowania:

1. Ciastka i aromat mielimy blenderem na piasek. Masło roztapiamy. Zalewamy masłem zmielone ciasteczka, mieszamy. Wykładamy masę do tortownicy (małej, ok. 22 cm), rozkładamy ją równomiernie i wciskamy w dno np. przy pomocy szklanki. Ma być dobrze ubita. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni ( góra-dół). Ser miksujemy z cukrem, dodajemy jajka (po jednym i po każdym dodaniu miksujemy), ekstrakt i skrobię. Mieszamy dokładnie. Przelewamy masę serową do tortownicy z masą ciasteczkową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, aż ser się dobrze zetnie. Studzimy w uchylonym piekarniku.

3. Masę kajmakową podgrzewamy delikatnie, ale lepiej się rozprowadziła  Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz