czwartek, 12 czerwca 2014

Pieczone ziemniaki z gzikiem


Ziemniaki, pyrki, kartofle. 
Z kefirem, zsiadłym mlekiem, skwarkami, szczypiorkiem... 
Gotowane, smażone, pieczone.

A może z gzikiem?




Pieczone ziemniaki z gzikiem

Składniki: 

1 kg ziemniaków (mytych) średniej wielkości, 
250 g sera białego, 
4 ząbki czosnku, 
4 łyżki jogurtu greckiego, 
pęczek szczypiorku i koperku, 
3 łyżki oliwy z oliwek, 
sól morska i  pieprz ziołowy do smaku


Przygotowanie: 
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połowę czosnku wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Wlać oliwę do naczynia żaroodpornego, przełożyć do niego ziemniaki starannie obtaczając w płynie. Wstawić  do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę. Jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiową. Koper i szczypiorek posiekać, ser rozgnieść widelcem, dodać czosnek, zioła i przyprawy do smaku, wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki na czas pieczenia ziemniaków. Upieczone ziemniaki rozkroić i podawać z gzikiem.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pomieszkuję w Poznaniu od jakichś 7 lat :)

      Usuń
    2. a ja rzuciłam Wielkopolskę dla Małopolski [z siedmioletnim przystankiem na Mazowszu :) ]

      Usuń
    3. Porzuciłaś Poznań? Czyżby dla Krakowa - jeśli tak, to wcale mnie to nie dziwi :)

      Usuń
  2. o:) nie wiedziałam...chyaba...Ja tez od 7 lat w Poznaniu, ale już na stałe:)

    Lubie takie ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na pewno na dłuższy czas, ale czy na stałe ... oto jest pytanie :) Pozdrawiam!

      Usuń