czwartek, 22 maja 2014

Sezon szparagowy w pełni

Maj mija pracowicie. Tragicznie pracowicie.
Nie sprzyja to "zabawom" twórczym po pracy.
A że jeść trzeba i ponieważ jedzenie to też rodzaj trochę "hand made'u", oto lista moich szparagowych bestsellerów.
Przepisy pochodzą z bloga www.kwestiasmaku.com i po lekkich modyfikacjach zostały zapożyczone do naszego majowego jadłospisu.

Oto numer 1 - Makaron zapiekany ze szparagami i łososiem
Był absolutnym hitem, niestety po przeczytaniu jak hoduje się łososie przestał nim być. Wersja bez ryby jest nudna, zatem od czasu do czasu wyrzucam z pamięci szczegóły hodowli łososia i przyrządzam zapiekankę.




Makaron zapiekany ze szparagami i łososiem

Składniki:
• ok 350 g fileta łososia
• ćwiartka cytryny
• mały pęczek zielonych szparagów
• 200 g makaronu rurki
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 
Na sos serowy:
• połowa opakowania serka mascarpone lub serka w stylu philadelphia 
• 50 g tartego sera żółtego o wyrazistym smaku (cheddar, u mnie radamer) 
• 200 ml mleka
• sól i pieprz biały lub ziołowy - do smaku
• 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Posypka migdałowa:
• 5 łyżek mielonych migdałów (bez skórek)
• 3 łyżki tartego sera
żółtego o wyrazistym smaku (cheddar, u mnie radamer) 
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
  • Odcinamy skórkę z łososia, sprawdzamy, czy nie ma ości, kroimy w kostkę (ok 2 cm), doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy z oliwą. Wkładamy do dużej formy, w której będziemy przygotowywać całą zapiekankę. Zapiekamy we wcześniej rozgrzanym piekarniku (190 stopni góra i dół bez termoobiegu) około 10 minut.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, jeśli nie lubicie ciągnących się łodyg (a czasem lubią się trafić ) można obrać ze skórki  do 3/4 wysokości.  Kroimy na 3-4 cm kawałki, odkładamy szczyty szparagów.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dodajemy do niego grubsze łodygi, a na minutę  przed końcem szczyty. Po ugotowaniu (koniecznie al dente) wszystko odcedzamy, pamiętamy o zachowaniu około 1/3 szklanki wody. 
  • Sos serowy: Do garnka wlewamy mleko, wkładamy serek, dodajemy ser żółty starty na tarce i mieszając roztapiamy na małym ogniu, aby powstał gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Odstawiamy z ognia.
  • Posypka: migdały mielimy w blenderze, mieszamy ze starta skórka cytrynowa i posiekana pietruszką.
  • Do makaronu dodajemy sos i mieszamy. Dolewamy wodę z makaronu, wszystko wykładamy na upieczonego łososia i jeszcze delikatnie mieszamy. Posypujemy migdałową posypką i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (190 stopni C). 
  • Zjadamy ze smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz