środa, 29 stycznia 2014

Zupa krem z brokułów z grzankami


Zupa krem z brokułów z grzankami


Składniki:

1 duży brokuł
4 ziemniaki
1 marchewka
2 drobiowe kostki rosołowe
2 łyżki kaszy manny
pół łyżki masła
1,5 litra wody
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
2 bułki lub 4 kromki chleba (najlepiej lekko podsuszone)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie: 

Warzywa myjemy, brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy dopóki warzywa nie zmiękną, ok 20 minut. Następnie dodajemy czosnek w ząbkach, kaszę i masło. Miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Bułki lub chleb kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy grzanki. Posypujemy granulowanym czosnkiem.
Zupę podajemy posypaną grzankami. Można doprawić ją śmietaną, ale nie jest to konieczne, dzięki temu zyskujemy zdrowe danie.

niedziela, 26 stycznia 2014

Różności z papieru śniadaniowego

Oto co można zrobić z papieru śniadaniowego, waty i kolorowej muliny.



Wieniec z gazet - półprodukt

 Duży - średnica ok 50 cm.


Mały - średnica ok. 20 cm

Duży i mały :)- wieńce zwinięte z rulonów gazet o różnej sztywności. W trakcie zwijania zabezpieczone taśmą klejącą. Teraz czekają na owinięcie materiałem bądź szarym papierem - zgniecionym lub prostym. Jeden z nich będzie na święto Miłości :) 






czwartek, 23 stycznia 2014

Ku pamięci - świąteczne (s)twory

Wiem, że już już 23 stycznia, a ten post powinien pojawić się miesiąc temu, ale ... W każdym razie, żeby zachować w pamięci nasze świąteczne ozdoby, wklejam je dopiero dziś.






sobota, 18 stycznia 2014

Lazurowa sałatka


Lazurowa sałatka - w sam raz na obiad, podwieczorek. Dobra na co dzień oraz na spotkanie z przyjaciółmi.


Składniki 
opakowanie mix sałat z roszponką
opakowanie rukoli
ser z niebieską pleśnią np. lazur lub camembert - 100 g
opakowanie szynki parmeńskiej
różowe winogrona - ok. 20 sztuk
pestki słonecznika - duża garść 
suszona żurawina - garść

Sos: 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:  
Składniki na sos wlać do niewielkiego słoiczka, zakręcić pokrywkę i energicznie wymieszać, odstawić do lodówki. Sałaty umyć, osuszyć w czystej ściereczce kuchennej i włożyć do dużego naczynia. 
Winogrona umyć i wypestkować, przekroić na połówki, wysypać na sałatę. Szynkę i ser pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sałaty i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę. Na wierzch wysypać żurawinę. Tuż przed podaniem polać sosem.

piątek, 17 stycznia 2014

Racuchy z pieczonej dyni z jabłkiem


Składniki:
100 g dyni (wydrążonej i obranej ze skórki, a następnie pokrojonej w kostkę i upieczonej w 180 stopniach w piekarniku do miękkości i rozgniecionej widelcem)

kwaśne jabłko obrane ze skórki i pokrojone w plastry
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cytrynowego

5 - 6 łyżek mąki pszennej (więcej jeśli masa będzie zbyt wodnista)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
kilka łyżek oliwy

cukier puder do posypania lub kwaśne powidła, np. śliwkowe



Przygotowanie:
 

W głębszej misce wymieszaj rozgniecioną dynię z jogurtem naturalnym, jajkiem i aromatem. Następnie dodawaj po łyżce mąki i mieszaj, aby nie powstały grudki (można użyć miksera, mi jednak nigdy nie chce się go brudzić). Dodaj proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odstaw na 5 min. Dodaj jabłka i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy. Wylewaj małe porcje ciasta, staraj się, by w każdym był kawałek jabłka. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Po każdej porcji placków wycieraj patelnię ręcznikiem papierowym.

A oto co znalazłam doprawiając rosół :)



czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa z pieczonej dyni z grzankami i fetą


Zupa z pieczonej dyni z grzankami i fetą







Składniki na 4 porcje:      

ok. 0,4 kg dyni obranej wydrążonej i obranej ze skórki (waga po obraniu)

marchewka
niewielka cebula
kostka rosołowa warzywna
1 litr wody, połowa sera feta
1 łyżeczka curry (lub wg uznania więcej)
sól i pieprz do smaku
3-4 kromki suchego chleba (najlepiej razowego)
oliwa z oliwek
  

Przygotowanie: 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (najlepiej funkcja grill lub termoobieg). Dynię należy pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę na połowę, umytą i obraną marchewkę w grubsze plastry. Warzywa rozłożyć równomiernie na blasze, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min (aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione). Wodę zagotować z kostką rosołową. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z oliwą. Gdy warzywa się upieką, dołożyć je do bulionu i zmiksować na gładką masę. Zupę doprawić solą, pieprzem i curry (dodać wg uznania). Podawać z grzankami i pokruszonym serem feta.